Методи за превенция и борба с въшките

Методи за превенция и борба с въшките
Описание:

Почти всеки, който чуе или прочете нещо за въшки, започва да се чеше по главата. Има статистика, че 95% от хората четящи за въшки веднага започват да усещат сърбеж по главата и да се чешат. И този зимен сезон Министерството на образованието обяви опастност от зараза от въшки, си е съвсем реален повод за притеснение и почесване.

Педикулус хуманус. 25 хиляди години тези гадинки живеят, хранят се, плодят се и умират – на главите ни. Те не подбират по образование, чин или социален статус, но определено сякаш им е по-забавно на главите на малчуганите в детските градни и началните училища. През зимата набират смелост, защото си имат и превозни средства – шапки, шалове, качулки… Кои са въшките и как да се преборим с тях?

Въшките се движат много бързо и пъргаво – могат да изминават до 23 см в минута. Човекът, заразен с въшки, има средно 20 въшки на главата си. Ако не се третира заразата, всяка от въшките ще снесе 180-200 яйца за живота си на тази глава, или общо до 3 600-4 000 яйца за месец!

И все пак…Въшките са упорити, а химическите препарати против тях може да предизвикат алергии и дерматит при дълга употреба. За това имайте предвид, че освен класиката газ, мас и оцет, съществуват и природни, щадящи кожата средства за превенция и борба с малката гадинка. Например:

Смесете 4 чаши ябълков оцет и по 20 капки етерични масла от лавандула, розмарин, вратига и чаено дърво, разбъркват се добре и се наливат в пръскалка. Спреят се пръска върху суха коса и се оставя така цял ден. Ароматът изветрява за около час.

Или – всекидневно правете следната процедура: Добавете към 1 чаена лъжичка неароматизиран лосион 2 капки евкалиптово и по 1 капка лавандулово и гераниево масло. Втрийте сместа в кожата на главата и я оставете за половин час. Разрешете косата със ситен гребен, преди да я измиете. След като я изплакнете, използвайте антисептичен разтвор от 2,5 чаени лъжички оцет и 2 капки етерично масло. Изплакнете главата и оставете косата да изсъхне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *